pirmdiena, 2014. gada 13. janvāris

Topinambūrs

Pēc izskata topinambūrs atgādina ingvera sakni, bet pēc uzturvērtības – kartupeli. Ar saldu garšu, kraukšķīgs un sulīgs.
Topinambūrā ir apvienota vesela virkne vērtīgu vielu – vitamīni, minerālvielas – ļoti daudz dzelzs, cinks, kālijs, olbaltumvielas, pektīnvielas, organiskās skābes. Bagāti ar inulīnu, tāpēc topinambūram nav grūti cīnīties ar nevajadzīgo glikozi mūsu organismā. Topinambūru uzskata par produktu Nr. 1 tiem, kuri slimo ar diabētu
Ja to ilgstoši lieto, samazinās cukura līmenis asinīs. Ieteicams lietot, ja ir ateroskleroze, hipertonija, išēmiskās slimības, podagra, cistīts un anēmija. Izmanto arī kosmetoloģijā. Topinambūru var ēst svaigu, to vāra, sautē, marinē, gatavo sacepumu, salātus, cep pankūkas un vāra biezzupu. Var izmantot kartupeļu vietā pie gaļas vai zivju ēdieniem.

Lai gan patiesībā topinambūrs ir pieejams visu gadu, visaktīvāk tomēr to izmanto ēdienkartē tieši vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Ziemā vienīgā problēma varētu būt ar to iegūšanu, jo, līdzko zeme sasalst, to ir ļoti grūti izrakt, un topinambūrs paliek par „iesaldētu līdzekli” – tu zini, ka tas tur ir, bet ārā dabūt nevari. Svarīgi ir tas, ka neskaitot gaļu, topinambūrs ir viens no retajiem dārzeņiem, kurā ir tik daudz dzelzs. Un to izmanto ne tikai fruktozes materiāla iegūšanai, bet arī alkohola ražošanā, jo, atšķirībā no sava vistuvākā brāļa kartupeļa (tieši uzturvērtību ziņā), topinambūra 75% ogļhidrātu sastāv no inulīna, nevis cietes. Pateicoties augstajam dzelzs saturam, tas saskarē ar gaisu viegli oksidējas un paliek tumšs, tāpēc, ja gatavo svaigos salātos, noteikti pārlej ar nedaudz citronu sulas vai kādu etiķi – baltvīna, sarkanvīna u.c. – jebko, kas dod skābumu.
Topinambūru izmanto vērtīgu izejmateriālu ražošanā kā – spirta un organisko šķīdinātājos un fruktozi bieži tiek izmantota kā izejviela celulozes un papīra nozarē. 
Ingredients 100g topinambūru, topinambūrs satur: 
Ūdens- 81 g, Proteīns - 3 gramus, Ogļhidrāti - 15 g, Diētiskās šķiedras (celuloze) - 0,8g, Pektīns - r, Pelni - 1,1 g.
Vitamīni: vitamīns B1 (tiamīns) - 0,24 mg, Vitamīns B1 (riboflavīns) - 0,5 mg, Niacīns (vitamīns B3 vai vitamīna PP) - 0,3 mg, Vitamīnu B5 (pantotēnskābe) - 0,1 mg, B6 vitamīns (piridoksīna) - 0,03 mg,  Folijskābe (vitamīnu B9) - g, C vitamīns (askorbīnskābe) - 20 mg 
makrobarības: Kālija - 280 mg,  Kalcijs - 16 mg, Magnijs - 6 mg, Nātrija - 3,4 mg Trace Elements. Jeruzalemes artišoku: dzelzs - 2,0 mg  kalorijas 100 g topinambūra topinambūra vidēji satur aptuveni 74 kalorijas.


Tie, kas bieži vien ēd topinambūru, gandrīz nekad nav saaukstēšanās, gripas, SARS, jo viņiem ir laba imūnsistēma. 
Ir vēlams katru dienu ēst 250-300 g kartupeļu bumbuļu, vai dzert svaigu sulu no tiem. Topinambūra labās īpašības  ir atjaunot ādu, palīdz atbrīvoties no grumbām. 

Topinambūra pretgrumbu maska:
2 - 3 ​​bumbuļus artišoka nomazgā un sarīvē, pievienojiet ½ tējkaroti medus, komponentus samaisa un uzklaj massu uz sejas. Noskalojiet seju pēc 20 minūtes ar siltu ūdeni. Kurss 21 maskas procedūras  ik pārdienu. Pēc 10-15 procedūrām efekts ir redzams ar neapbruņotu aci.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru